Piercing Keloid Nedir? Neden Olur? Nasıl Geçer? 


Dekoratif bir takı olan piercing vücudun belirli bölgelerinde açılan deliklere takılır. Vücuttaki bazı bölgelerde bulunan cilt, kıkırdak ya da mukoza zarı gibi dokuların delinmesi ve kişi özelinde beğenilere uygun piercing takılarının takılmasıyla etkileyici ve tarz sahibi bir görünüme sahip olmak mümkündür. Kişinin benzersiz tarzını gözler önüne sermesine yardımcı olan piercing takısı için piercing delim işlemi alanında uzman ve deneyimli bir profesyonel tarafından yapılmalıdır. Aynı zamanda piercing takısı sağlığa uygun materyallerden üretilmiş olarak seçilmelidir. 


Piercing Keloid Hakkında Merak Edilenler


En çok kullanılan takılardan biri olan piercing takmak için ilgili bölgede delim yapılması gerekliliğinden bahsetmiştir. Ancak piercing deliminden sonra bazı kişilerde anormal bir doku büyümesi görülmesi riski vardır. Keloid; yaranın iyileşmesi sırasında normale göre çok daha fazla miktarda kolajen üretmesine bağlı olarak meydana gelen kabarık, kırmızı renkli, sert ve kıvrımlı doku kitleleridir. Piercing delim bölgesinin çevresinde meydana gelen ve anormal doku büyümesiyle karakterize oluşumlar ise piercing keloid olarak adlandırılır. 


Keloid, vücutta görülen herhangi bir yaralanmaya bağlı olarak meydana gelen aşırı iyileşme tepkisi olmakla birlikte piercing keloidleri çoğunlukla kulakta, burunda ve kıkırdakta ortaya çıkar. Piercing keloid oluşumu her birey özelinde farklılık gösterebildiği gibi bazı kişiler çeşitli nedenlere bağlı olarak keloid oluşumuna daha yatkındır. Yapılan araştırmalara göre genetik yatkınlık, cilt tipi, doğru piercing bakımı uygulanmaması, piercing delim bölgesinin yeri ve piercingin şekli, delim bölgesinde enfeksiyon gelişmesi, piercing delimine yanıt olarak bölgede aşırı yara iltihaplanması oluşması ve yaranın kötü iyileşmesi keloid oluşumu riskini artıran faktörler arasında sıralanabilir. Tüm bunların yanı sıra piercing delim işleminin doğru yapılmaması, takılan piercingin alerjik reaksiyona neden olabilecek materyalden üretilmesi keloid oluşumu riskini artırabilir.


Piercing delim bölgesinde kabarıklık, kızarıklık, kaşıntı, doku kalınlaşması ve ağrı oluşması piercing keloid belirtileri arasında sayılabilir. Piercing keloid genellikle yavaş bir şekilde büyüyerek zaman içerisinde belirginlik kazanır. Meydana gelen görünüm kişinin estetik açıdan kaygılanmasına neden olabilir.


Piercing Keloid Nasıl Tedavi Edilir?


Piercing keloid yara iyileşmesi esnasında ortaya çıkan aşırı iyileşme tepkisi sonucu kalın ve kabarık bir yara izi oluşmasıyla seyretmekle birlikte farklı yöntemlerle tedavi edilebilir. Piercing keloid tedavisi, her hasta özelinde yapılan değerlendirmeler sonucu belirlenir.


Kriyoterapi piercing keloid tedavisi amacıyla en çok başvurulan yöntemlerden biridir. Keloidin küçülmesini sağlayabilen kriyoterapi tedavisi kapsamında keloid dondurulur.


Lazer keloid tedavisi, piercing keloid sorununu gidermek amacıyla tercih edilebilen diğer bir yöntemdir. Genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilen lazer keloid tedavisi keloid boyutunu azaltmayı ve cildin yeniden şekillendirilmesini hedefler. Tedavi sırasında keloidin üstüne ve cildin üst katmanlarına kontrollü bir şekilde lazer uygulanarak keloid küçültülmeye çalışılır. Keloidin konumuna ve büyüklüğüne bağlı olarak tedavinin süresi belirlenir. Tedaviden sonra yeniden keloid büyümesi görülme riski bulunduğu gibi her birey özelinde tedavinin başarı oranı değişiklik gösterebilir.


Silikon tedavisi, keloidin daha az belirgin bir hale gelmesi amacıyla uygulanabilecek bir tedavi prosedürüdür. Silikon tedavisi sırasında keloidin üzerine silikon uygulaması yapılmaktadır.


Keloid tedavisi amacıyla en sık tercih edilen yöntem ise cerrahi tedavidir. Cerrahi tedavi kapsamında keloid çıkarılır. Lokal anestezi altında uygulanan bu yöntem sırasında hasta acı ya da ağrı hissetmez. Prosedürün başlangıcında bölge sterilize edilerek ardından keloid çevresindeki normal dokuyla birlikte çıkarılır. Çıkarılan keloidin bulunduğu bölge uygun sütur materyalleriyle kapatılır. Pansuman yapılıp sağlıklı ve hızlı bir yara iyileşme sürecini destekleyecek ilaçlar reçete edilir.