Labret Piercing Bakımı Nasıl Yapılır ve Temizlenir?


En popüler yüz piercinglerinden biri olan labret piercing alt dudağın altındaki orta nokta ve dudakla çenenin arasındaki küçük çukura takılmaktadır. Standart labret piercing uygulaması bir ucunda boncuk ve diğer ucunda düz diskin bulunduğu bir halter olan ve labret saplaması olarak adlandırılan özel bir mücevher türüyle yapılmakta olup tamamen iyileşme gerçekleşmeden labret piercing değişikliği yapılmamalıdır.


Labret Piercing Bakımı Nasıl Olmalı?


Labret piercing delim işleminin acısız ve ağrısız olması için mutlaka deneyimli profesyonellerden hizmet alınmalıdır. Ayrıca delim işleminin steril bir ortamda yapılmasının iyileşme sürecini olumlu yönde etkileyeceği unutulmamalıdır. Delim işleminden sonra doğru ve düzenli bir şekilde uygulanan labret piercing bakımı sayesinde enfeksiyon gelişmesi riski de ortadan kaldırılabilmektedir. Komplikasyon riskini azaltmanın, piercing delim bölgesinde hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci yaşanmasını sağalamanın en etkili yolu doğru labret piercing bakımı uygulamaktır. 


Labret piercing bakımı yapılmadan önce mutlaka eller iyice yıkanmalı, temizliğinden emin olmayan ellerle piercing bölgesine dokunulmamalıdır. Ellerin dezenfekte edilmesi bölgeye temas edebilecek zararlı bakterilere karşı etkili bir savunma hattı oluşturur.


Labret piercing bakımı sırasında günde en az iki kez tuzlu suyla delim bölgesi temizlenmelidir. Temizlik aşamasında satın alınan hazır solüsyonlar kullanılabileceği gibi tuzlu su karışımı hazırlayıp kullanmak da mümkündür. Labret piercing bakımı ve temizliği kapsamında piercingin dışını ıslatmanın yanı sıra herhangi bir şey yenilip içildiğinde ağzın alkolsüz gargarayla çalkalanması da gerekir. Kullanılan gargaraların alkol ve güçlü aromalar içermemesine özen gösterilmelidir. Aksi takdirde piercing bölgesinde tahriş ve ağrı ile karşı karşıya kalınabilir.


Piercing delim bölgesi tamamen iyileşene kadar piercing takısıyla oynamamak, cilt bakım ve makyaj ürünlerini bölgeyle temas ettirmemek gerekir. Ayrıca iyileşme tamamlanana kadar piercing takısı çıkarılmamalı ya da değiştirilmemelidir. 


Labret Piercing İyileşme Sürecinde Hangi Gıdalar Tüketilmemeli?


Labret piercing bakımının ve temizliğinin düzenli bir şekilde yapılmasının yanı sıra bazı yiyecek ve içeceklerin tüketiminden kaçınmak da sağlıklı ve hızlı bir iyileşme sürecinin olmazsa olmazıdır. Bu süreçte alkolden ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Bunun nedeni alkolün bölgeyi kurutup piercing delim bölgesinin iyileşmesi sürecini uzatma riskidir. Baharatlı yiyecekler ise taze yara şeklindeki piercing bölgesiyle temas etmesi halinde ağrılı bir yanma hissine yol açabilirler. Bu yüzden bu maddelerin tüketimine ara verilmelidir.


Bunların yanı sıra sigarada bulunan kimyasallar tahrişe ve komplikasyona neden olabileceğinden labret piercing iyileşene kadar sigara içilmemelidir. Labret piercing iyileşme süresi genellikle 4 ila 6 ay arasında tamamlanır. Ancak bu süre kişi özelinde değişebileceğinden dikkatli olunmalıdır. Ayrıca bazı durumlarda dış alan tamamen iyileşmiş görünmesine karşın iç duvarın kendi onaramaması söz konusu olabilir. Bu tür durumlarda tam iyileşme için gereken süre 9 ayı bulabilir.